Actueel

Vrijheidsmuseum te Groesbeek

Onthulling Vredeszuil -Peace Pole-
op 21 september om 15.00 uur.
Inloop vanaf 14.30 uur.
www.vrijheidsmuseum.nl

De Vredeszuil met in 4 talen de tekst May Peace Prevail On Earth/ ‘Moge vrede heersen op aarde’, stond sinds 2002 op het buitenterrein van het museum en was hard aan vervanging toe.

De Werkgroep Vredesinitiatieven Gemeente Berg en Dal heeft aangeboden om zorg te dragen voor een nieuwe Vredeszuil bij het Vrijheidsmuseum.

De nieuwe zuil zal op 21 september a.s. onthuld worden. 21 september is de dag die in 1981 door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede.

In Nederland zijn er in de week van 21 september, in het kader van de Vredesweek van PAX, overal in het land  activiteiten om te werken aan het veel omvattende begrip vrede.

Het plaatsen van een Vredeszuil of Peace Pole is na de Tweede Wereldoorlog uitgegroeid tot een internationale beweging, met de eenvoudige boodschap May Peace Prevail On Earth. Een boodschap die in alle talen van de wereld begrepen wordt en in de herhaling tot mantra wordt. Naar schatting staan er nu in totaal meer dan 250.000 Vredeszuilen in alle landen van de wereld. In Nederland staat een Vredeszuil voor het Vredespaleis in Den Haag www.worldpeace.org

Voorafgaand aan de onthulling van de nieuwe Vredeszuil, zal Christa Anbeek haar pleidooi toelichten om te komen tot ‘gemeenschappen met een hart’. Dit in relatie tot het vredesthema.

Christa Anbeek is theologe en bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit. In haar meest recente boek ‘Kwetsbaarheid omhelzen. Op zoek naar gemeenschappen met een hart’, reikt ze acht hoekstenen aan van dergelijke  gemeenschappen. Met o.a. een verwijzing naar duurzame ontwikkelingsdoelen,  die tijdens de VN-top in Rio de Janeiro in 2012 zijn opgesteld, als mondiaal kompas.

‘Vredeszuil/ Peacepole
bij Vrijheidsmuseum in Groesbeek’