Hoe oefen je wijsheid in crisistijd?

Reageer onderaan deze pagina op de tentoonstelling.

Wat is jouw/uw droom, inzicht of actie met betrekking tot Compassie, Mensenrechten, Wijsheid en de Hete Hangijzers?

Hieronder kunt u een reactie plaatsen.

 • Schrijf uw reactie
 • Vul de velden Naam en E-mail in (verplicht)
 • klik op de blauwe knop ‘Reactie versturen
 • Uw reactie wordt meestal direct zichtbaar. Wij controleren wel op Spam.

6 Reacties

 1. Thank you for presenting these conclusions of your important works together .
  The words of Marcus Aurelius arose my curiosity. Thank you Anne & Pieter!
  Of course I will show you important link to several of my contacts to discuss compassion for this and coming years.
  Your exhibition makes me happy!

 2. Na het bezoeken van de expositie besef ik des te meer dat compassie het alles verbindende element moet zijn in de wereld. Helaas zei ik veel polarisatie. Ik hoop dat deze expositie bijdraait aan wederzijds begrip. Mooi dat dit initiatief er is.

 3. Citaat: ” ´s Morgens vroeg moet je tegen jezelf zeggen: Vandaag zal ik mensen ontmoeten, die bemoeiziek zijn, ondankbaar, agressief, onbetrouwbaar, jalours, egoistisch. Zo zijn ze geworden, omdat ze niet weten, wat goed en wat slecht is. Ik echter heb ingezien, dat het goede van nature mooi en eervol is en het schechte lelijk en beschamend, en dat de boosdoener zelf, door zijn natuur met mij verwant is, niet omdat we van hetzelfde bloed of zaad zijn, maar omdat we allebei deel hebben aan dezelfde rede, dat we zeggen: Een klein stukje van het goddelijke in ons hebben.

  Daarom kan ik door geen van hen geschaad worden (niemand kan mij immers slechte dingen laten doen) en kan ik ook niet boos worden op wie met mij verwant is of hem haten. Wij zjin toch geboren om samen te werken, zoals de voeten en de handen, de oogleden en de onder- en boventanden. Elkaar tegenwerken is dus in strijd met de natuur; en zich ergeren en zich afkeren van anderen is een vorm van tegenwerken.”

  Waarom dit citaat? De kern in het bereiken van vrede is de manier, waarop je je gedraagt tegenover mensen, met wie je niet eens bent, og die je niet kunt verdragen. En dat is een taak voor iedereen, op elke dag en in elke situatie.

  Dit citaat is van een machthebber, van een wereldrijk: Marcus Aurelius, keizer-filosoof van het romeinse rijk in de tweede eeuw. zijn houding staat in schrijnend kontrast tot vele tegenwoordige machthebbers, die hun positie opbouwen op basis van het tegenovergestelde.
  En daarmee vrede bedreigen.

 4. Gonnie 7-11-2020.

  Wat een mooie en goede tentoonstelling .
  Ik heb het nu on line bekeken maar ik ga zeker nog naar de bibliotheek .
  Ik dank de werkgroep i.s.m. de bibliotheek voor dit initiatief

 5. Wandelend door de digitale tentoonstelling ben ik onder de indruk van de vele onderwerpen die worden benoemd waar aandacht voor nodig is. Hoe geven we handen en voeten aan deze begrippen?
  Het in gesprek gaan waardoor bewustzijn ervoor wordt gewekt.
  Om het niet bij woorden te laten kijk ik in mijn omgeving wat ik kan bijdragen en dat doe ik ook.

  Aan de vredeswerkgroep: dit mooie initiatief zet velen aan om met elkaar in gesprek te gaan en wellicht tot verdere stappen te komen.

 6. Vaak stel ik mezelf de vraag wat ik als individu kan doen om bij te dragen aan een samenleving waarbij aandacht is voor onderwerpen zoals mensenrechten en compassie. De werkgroep Vredesinitiatieven geeft met deze tentoonstelling een belangrijk signaal om het bewustzijn bij ons allen te vergroten en ons te stimuleren hier ook zelf naar te handelen.
  Ik ben dankbaar dat ik in een gemeente woon waar hiervoor aandacht is en waarbij onze burgemeester zich over dit mooie initiatief bij de opening positief uitlaat.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.